Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi portalı www.goturkey.com adresinden ulaşılabilen antik kentler ve mekanlar sayesinde Türkiye’nin tarihsel zenginliği tüm dünyaya tanıtılıyor.
Bu portal üzerinden Photosynth sitesindeki toplam 41 tarihi mekanın listesine ulaşan ziyaretçiler, Türkiye’nin bu önemli eserlerini, 2 boyutlu ve 3 boyutlu olarak ayrıntılı bir şekilde inceleme fırsatı bulacaklar. İnternet ortamında sergilenen mekanlar arasında Efes Antik Kenti, Hasankeyf, Pergamon Kapıları, Nemrut Dağı’ndaki kral heykelleri gibi antik mekan ve eserlerin yanı sıra; Sultanahmet Camisi, Rumelihisarı ve Bursa Ulu Cami gibi Osmanlı döneminden kalan bazı önemli eserler de yer alıyor.
GoTurkey.com Proje Genel Müdürü Nejat Ercingöz Microsoft Türkiye ile gerçekleştirdikleri işbirliğinin portala yönelik ilgiyi olumlu etkileyeceğini belirterek şunları söyledi:
”Microsoft tarafından geliştirilen Photosynth teknolojisi sayesinde Türkiye’nin tanıtımı için yararlanabileceğimiz eşsiz bir araç daha edinmiş olduk. Bu uygulamanın, portalımızın tanıtım gücünü daha da zenginleştireceğine, ülkemizi ziyaret etmek isteyen, özellikle kültür ve tarih mirasımızla ilgilenen turist sayısının artmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz.”
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Tekkanat ise, “Anadolu’nun barındırdığı binlerce yıllık tarihin dünyaya tanıtılması, aynı zamanda Türkiye’nin bilişime önem veren çağdaş kimliğinin ifade edilmesi anlamına geliyor. Bu alanda Microsoft Türkiye ile portalımız arasında gerçekleştirilen işbirliğini genişletilerek sürdürülmesine destek vermeye devam edeceğiz,” dedi.
Photosynth nedir?
İnternet’te çığır açan Photosynth yazılımı sayesinde sadece bir dijital kamera, yaratıcılık ve biraz da ilhamla tatil görüntülerini ayrıntılı bir şekilde paylaşmak veya uzaklardaki bir müzeyi gezmek mümkün olabiliyor.
Başlangıç olarak dijital bir kamera ile nesnenin veya mekanın boyutlarına bağlı olarak 20 – 300 arası fotoğraf çekmek gerekiyor. Çekilen fotoğraflarda, farklı yer ve açılardan birbirleriyle üst üste gelecek ortak alanlar olması önem taşıyor. Daha sonra http://www.photosynth.net adresindeki web sitesinden çok büyük olmayan yazılım ücretsiz olarak indiriliyor. Bu yazılım, yine ücretsiz bir servis olan Photosynth Web sitesindeki araçlarla çalışıyor.
Photosynth her fotoğrafı diğerleriyle benzerlikleri hakkında analiz ediyor ve bunun sonucuna dayanarak fotoğrafın nerede çekildiğine dair değerlendirme yapıyor. Ardından, o çevreyi yeniden yaratıyor ve fotoğrafı üzerinde görüntüleyeceği bir tuval gibi kullanıyor. Sonuçta ortaya üç boyutlu bir model çıkıyor. Bu görüntü üzerinde sağa – sola veya aşağı – yukarı gitmek, yakınlaşmak veya uzaklaşmak mümkün oluyor. Görüntü her açıdan izlenebiliyor. Photosynth tarafından oluşturulan bu 3 boyutlu modeller başka kullanıcılar tarafından da bir tarayıcı vasıtası ile görüntülenebiliyor.
Özel Teşekkür
Bu projede emeği geçen isimleri tebrik etmeden olmaz. Öncelikle bu işin ana mimarlarından Murat Duman’ı tebrik ediyoruz, uzun ve titiz çalışması sonucu ortaya çok güzel bir sonuç çıktı. Bu projenin hayata geçmesini sağlayan Ceyda Akınç, Ceren Bakkaloğlu, Muharrem Ata, Elif Acar, Burcu Kutlu, Mustafa Ayas ve Burak Sarıca’ya ayrıca tebrik ediyor, Türkiye’nin dünya çapında tanıtımı için çok önemli olan bu projeye katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.
Önemli Linkler
• Photosynth Web Sitesi: www.photosynth.com
• Kültür Bakanlığı Web Sitesi: www.goturkey.com
• Photosynth Türkiye Topluluk Web Sitesi: www.photosynthTR.com
• Photosynth Kullanım Videosu: http://video.msn.com/video.aspx?vid=d6c452b6-0307-4407-9a7c-39fb58785b19
• Photosynth Fotoğrafçılık Rehberi: www.photosynthtr.com/Photosynth_Guide_Turkish.pdf
Etiketler:
Photosynth, GoTurkey.com, PhotosynthTR,
Kategori :Önemli Duyurular
@09:32, Mehmet Nuri ÇANKAYA | Yorum Oku (7) - Yorum Yaz
Yorumlar
Photosynth
Microsoft Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı uluslararası tanıtım için güzel bir site tebrikler
a href=http://www.emlakilanlar.comemlak/a
Osman Erdoğdu @26.12.2008
Photosynth
Ülkemizin tanıtımı için Photosynth teknolojisiyle yeniden oluşturulan fotoğrafların sanal gezintiyi had safhaya getirdiği bu güzel ve anlamlı projede yer almamda öncelikle Okan ÖZTÜRKMENOĞLU arkadaşıma sonrasında ise yardımları ve güzel dilekleri için Mehmet Nuri ÇANKAYA ve Ceyda AKINÇ'a sonsuz teşekkürler...
Muharrem ATA @16.09.2008
Photosynth kullanımına güzel bir örnek
http://www.kocakgayrimenkul.com/gayrimenkul-2271.aspx adresinde bu yıl Microsoft Student Partner olan Alper Özçetin'in yaptığı bir photosynth mevcut. Lokasyon bazlı servisler için ise Microsoft Virtual Earth kullanılmış. İlginç ve güzel bir örnek.
Ömer Çelik @04.09.2008
www.elaziglee.com
Çok güzel bir çalışma.Ben tasarımcıyım ve incelemeye başlasam iyi olacağı kanısındayım.
Şahin ÇETİNKAYA @23.08.2008
Photosynth
Projede emeği geçen herkese çok teşekkürler. Çok başarılı bir proje ortaya konulmuş, tebrikler.Photosynth bambaşka bir bakış açısı getirecek bizlere.Ayrıca izninizle, bu projenin Konya ayağında yardımcı olan Muharrem Ata'ya ben de buradan teşekkür ediyorum.
Okan Öztürkmenoğlu @22.08.2008
Photosynth
Photosynth bakış açımızı iki boyuttan üç boyuta taşıyan çok başarılı bir çalışma. Bu güzel projede yer almak benim için de gurur verici.
Türkiye ile ilgili synthlerin de ülke tanıtımında çok etkili olacağına inanıyorum.
Herkese başarılı photosynthler...
Ceyda Akınç @22.08.2008
Photosynth
Gerçekten mükemmel bir çalışma,hemen photosynth'i incelemeye başladım ve Mükemmel bir 3 boyutlu Dünya ile karşılaştım.Türkiye ile ilgili photosynthler de harika olmuş...
Çağrı Erdoğan @22.08.2008